Wist je dat bang zijn handig kan zijn. Denk maar aan een gevaarlijke situatie. Je wordt bang en je rent weg. Bang zijn zit dus in ons systeem om te overleven. Het zorgt ervoor dat je soms precies weet wat je moet doen.
Maar dan heb je angst. Jouw angst. Die angst houdt je er juist van weg om dingen te doen. Je hebt heel veel verschillende soorten angst. Angst voor situaties, zoals angst voor openbare ruimtes met veel mensen. Of word je juist angstig als je op jezelf aangewezen bent. Angst kan ineens opvlammen, of langdurig diepgeworteld zijn.
Vertel mij jouw verhaal over angst en ik kan je helpen.
Symptomen: zo reageert je lichaam bij angstaanvallen of paniek
De symptomen van handige angst en irreƫle angst zijn hetzelfde. Wanneer er opeens een leeuw voor je neus staat, breekt het angstzweet je uit, klopt je hart in je keel, de adrenaline giert door je lichaam. Je bent klaar om jezelf te redden. Dat gebeurt ook bij je eigen angst. Het grote verschil is dat het jou niet gaat helpen.
De behandeling van angst
Angstaanvallen en paniek zijn goed te behandelen met aandachtstherapie ook wel mindfulness genoemd. Deze vorm van therapie gaat er vanuit dat je gedachten je gedrag bepalen. Daarom is het belangrijk de oorsprong van de gedachten die je angst veroorzaken te achterhalen.
Meestal ligt daar een niet verwerkte ervaring onder. Ooit waren de gedachten die daaruit voortkwamen functioneel, omdat je zo je gevoel kon afsluiten. Door contact te maken met de reactie in je lichaam, kun je weer bij je gevoel. En heb je de stress en angst niet meer nodig.
Neem contact met mij op
Bel mij of vul het contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.