Birkman-methode

De Birkman-methode biedt een compleet beeld van je persoonlijkheid en motivaties. Dit maakt het waardevol in elke fase van je carrière. Het stelt je in staat om je sterke punten verder te te benutten en om je zelfbewustzijn te vergroten. Hierdoor kun je positieve invloed uitoefenen op alle relaties in je leven. Sterker nog, het is de enige methode die onderliggende behoeften vastlegt. Deze behoeften zijn essentieel voor je tevredenheid, motivatie, toewijding en productiviteit.

Zo krijg je inzicht in wat je motiveert en wat je kunt doen om stressgedrag te vermijden. Wanneer managers de behoeften van medewerkers begrijpen, kunnen ze gerichte ondersteuning bieden. Dit leidt niet alleen tot meer motivatie, maar ook tot verhoogde productiviteit en verbeterde communicatie.

Met deze methode kun je op je werk, als individu en als team voordelen behalen door communicatie te verbeteren en meer begrip te krijgen door inzicht te geven in de belangen, behoeften en verwachtingen van de mensen om je heen en van jezelf. Het onthult ook ons gewoonte- en stressgedrag.

Wat Birkman echt onderscheidt, is dat het inspeelt op wat we denken over ‘de meeste mensen’ om ons heen. Dit geeft ons unieke inzichten in hoe we onszelf en anderen waarnemen.

Daarnaast helpt de sociale context van ons gedrag ons om zelfmanagement te verbeteren en bewust te worden van onze eigen extremen in vergelijking met sociale normen.

De Birkman-methode is een krachtig instrument dat onze sterke punten, gedrag, motivaties en interesses zichtbaar maakt. Enkele bijzondere voordelen zijn:

Inzicht in onze interesses zowel op het werk als thuis.
Ontdekken welk gedrag anderen opvallend aan ons vinden.
Benadrukken van onze unieke sterktes en mogelijkheden.
Loopbaanoriëntatie gebaseerd op wetenschappelijke data.

We kunnen ook inzicht krijgen in ons gedrag door te kijken naar wat we graag doen en welke activiteiten we genieten. Ons gedrag op deze momenten toont onze sterke punten en vormt onze meest productieve stijl. Anderen zien dit gedrag wanneer aan onze behoeften wordt voldaan.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over hoe we behandeld willen worden door anderen en door onze omgeving. Vaak blijven deze behoeften verborgen of onzichtbaar voor anderen. Als er lange tijd niet aan onze behoeften wordt voldaan, kunnen we stressgedrag vertonen. Misschien zijn er uitdagingen die we willen aangaan om hiermee om te gaan.