Autisme begeleiding in Eindhoven door coach Ellen de Vaal

Het is een complexe psychische stoornis met een neurologische oorzaak, die zich niet makkelijk laat omschrijven. Daarom lopen de symptomen van autisme sterk uiteen. En kun je beter spreken over een storing in het autisme-spectrum (ASS).

In het algemeen zijn er kenmerken op het gebied van communicatie, structuur en sociale vaardigheden.

Communicatie
Problemen in communicatie is een duidelijk kenmerk van autisme. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen het kunnen begrijpen van communicatie en het uiten van communicatie. Voor autisten zijn de woorden zelf en de grammatica goed te begrijpen. Wat echter een stuk lastiger is, zijn woordgrapjes, spreekwoorden, sarcastische opmerkingen of emotionele begrippgen. Aangezien je in praktijk woorden of gesprekken letterlijk neemt.

Structuur
Autistische mensen hebben moeite met verbeelding. Dit zie je terug in het gebrek aan variatie en vasthouden aan een voorspelbare situatie. Structuur is dan ook erg belangrijk. Drukte, onregelmatigheid en veranderingen zijn een zware belasting. Het herhalen van handelingen, ritueel of dwangmatig gedrag komt veel voor.

Sociale vaardigheden
Het gebrek aan sociale vaardigheden is vaak het meest opvallende en herkenbare kenmerk van autisme. Voor sociale interactie zijn geen duidelijke en vaste regels en geven dus weinig houvast. Verder heeft iemand met autisme moeite om zich in te kunnen leven in een ander maar ook om hun eigen gevoelens uit te kunnen drukken.

Maak een afspraak
Lees meer over Ellen de Vaal of neem contact op als je vragen hebt.